Zwangerschapscursus.

Wat doen we bij de zwangerschapscursus?

De cursus wordt gegeven door oefentherapeut Astrid Hoff  in één van de zalen van onze praktijk.

In de 3 lessen krijg je informatie over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd, maar vooral gaan we praktisch aan de slag met:

 • de houding tijdens de zwangerschap
 • oefeningen ter voorkoming van rug- en bekkenklachten
 • bekkenbodem-oefeningen voor tijdens de zwangerschap en na de bevalling
 • ademhalings- en ontspanningsoefeningen gericht op de bevalling
 • verschillende bevalhoudingen.

Na de les drinken we een kopje thee en kan er nog even rustig worden nagepraat en ervaringen worden uitgewisseld.

De Bekkentherapeut heeft de cursus ontwikkeld samen met de verloskundigen van verloskundepraktijk ‘de Tantes’ en de GGD. In combinatie met de voorlichtingsavond ‘ Bevalling en kraamtijd’ en de Borstvoedingscursus, is er in Franeker dus een compleet aanbod als het gaat om zorg rondom de bevalling en kraamtijd!

Cursusdata 2024 *

De cursusdagen zijn op dinsdag van 16:30 uur tot 17:30 uur.

 • 27 februari 2024, 5 maart en 12 maart;
 • 23 april, 30 april en 7 mei;
 • 18 juni, 25 juni en 9 juli;
 • 3 september, 10 september en 17 september;
 • 5 november, 12 november en 19 november.

* bij 4 of meer aanmeldingen gaan de oefenavonden door! Bij onvoldoende aanmeldingen bieden we 1 op 1 aan.

Wat bieden we nog meer aan zwangere vrouwen?

Naast de praktische cursus  kan de voorlichtingsbijeenkomst ‘Bevalling en kraamtijd’ en de borstvoedingscursus gevolgd worden (locatie ‘de Hertog’).

Andere bijzonderheden?

Vanuit de bekkenoefentherapie wordt er veel aandacht besteed aan de nazorg: herstel na de bevalling. Voor de volgende indicaties kan je terecht bij de bekkenoefentherapeut:

 • bekkenpijn voor en/of ná de bevalling;
 • bekkenbodemklachten (bv. na een (totaal) ruptuur, incontinentie, pijn, moeite met (leeg)plassen, moeilijke stoelgang of ,moeite met ontspannen).

Wat kost de cursus?

De kosten voor deze cursus zijn € 75,- en worden in de meeste aanvullende pakketten van de zorgverzekeraars gedeeltelijk of volledig vergoed.

Wat zeiden anderen over deze zwangerschapscursus?

‘Ik heb de cusrsus Búk&Poppe gevolgd omdat ik mij graag wilde voorbereiden op de bevalling en de weg daar naar toe.

Ik ben blanco aan deze cursus begonnen. Je kunt op het internet zoveel lezen, maar ik was opzoek naar een persoon die mij de juiste dingen kon leren en vertellen. En dat is gelukt! Hester heeft goed uit kunnen leggen wat er allemaal met je lichaam gebeurt en wat er gaat gebeuren tijdens de bevalling. Ook heb ik mijn denkbeeldige rugzak kunnen vullen met tips  die ik tijdens de bevalling goed heb kunnen gebruiken. Vooral de ademhalingsoefeningen heb ik goed kunnen gebruiken bij het opvangen van de weeën.

Hester heeft een fijne manier van werken. Ze is erg toegankelijk en er is tijdens de cursus genoeg ruimte voor je eigen vragen. Als je mij zou vragen of ik deze cursus aan zou raden, is mijn antwoord zonder twijfel “Ja!” .‘

‘Een fijne praktische zwangerschapscursus! Je leert wat er met je lichaam tijdens de zwangerschap en bevalling gebeurd en wat je kunt verwachten. De bewegings,- houdings- en ontspanningstips waren welkom! Ik heb er tijdens mijn bevalling veel aan gehad.En de cursus was nog supergezellig ook. Een aanrader!’

‘Ik twijfelde of ik aan de cursus mee zou doen, ik was al twee keer bevallen. Maar om wat meer naar de bevalling toe te werken en om het besef te krijgen dat er een derde kindje aankwam, heb ik toch meegedaan. En gelukkig! Door de voorbereiding bij Hester kon ik rustig blijven tijdens mijn zeer snelle bevalling (1 uur), en zo kon mijn dochter ondanks een verkeerde ligging, toch op de natuurlijke manier ter wereld komen.’

Open chat
1
Vragen of Hulp nodig? WhatApp met Zandstra & van der Meer