De chaos is mijn structuur

Op een mooie dinsdagochtend in het voorjaar sprak Jelmer Ferwerda met eigenaar Harmet van der Meer over van alles en nog wat. Waar het vooral over ging was de manier waarop Harmet omgaat met chaos en hoe ze dit als Body & Mind Language coach gebruikt in haar één op één gesprekken met de mensen die langskomen en weer gaan. Hoe Harmet dat doet? Lees hieronder het verhaal van Harmet, geschreven door Jelmer.

Bij de entree van het pand van Zandstra en van der Meer loop je gelijk af op de gezellige koffiehoek, die overigens officieel als wachtruimte is begonnen, maar – en zeker op de dinsdagochtend rond 9-10 uur –  ondertussen is uitgegroeid tot een plek waar sociale contacten ontstaan. Toen ik de wachtruimte binnenliep om Jelmer op te halen voor het interview zat hij met een aantal andere mensen te wachten. Hij als jongste en de rest van de mensen boven de vijfenzestig. Een aantal van hen die vast op de dinsdagochtend komt sporten en daarna gezellig een bakje thee of koffie drinkt.

Gezellig met zijn allen hardlopen en weer fit worden

Goed, de wachtruimte – of laat ik het maar even ’t Hoekje noemen – is dus een ruimte die staat voor gezelligheid, thee of koffie en…wachten. Leuker kunnen we het niet maken, levendiger en beweeglijker wel! En laat dat nu net datgene zijn waarvoor Franeker en omstreken naar ons toe gaat. Om vanuit beweging weer stapje voor stapje de kwaliteit van leven te verbeteren. Inmiddels heeft Jelmer plaats genomen op de stoel, nadat ik hem welkom heb geheten.

Dit doe ik bij iedereen die hier binnenkomt. Mensen welkom heten, ze op hun gemak stellen en vragen of ze zin hebben in een kopje thee of koffie. Dat vind ik belangrijk, want ik ben naast eigenaar van Zandstra & van der Meer ook zorgverlener. Zorg en oog hebben voor de mens die tegenover mij plaatsneemt, zodat degene zich direct gezien en gehoord voelt. Zorgverlener, eigenaar, mens… het is soms een chaos, maar daarin vind ik juist ook mijn structuur.

De chaos is mijn structuur

Jelmer vraag aan Harmet wat dat dan betekent; de chaos is mijn structuur. Het gesprek neemt een boeiende wending. 

Vrijheid, flow, ruimte…het liefst zou ik een huis willen bouwen aan het strand van Normandië en laat de Fransen dan maar een lekker eindje verderop wonen. De zee die blijft komen en gaan dat gevoel van flow. Het gevoel van dat je linker- en rechterpool kloppen dat ze in verbinding met elkaar staan.

Net als hier op de praktijk. Je wordt ’s ochtends wakker en dan denk je; dit moet ik doen, dat moet ik doen, hoe ga ik hiermee handelen vandaag? Het enige wat je uiteindelijk hebt, is je eigen intuïtie en daarmee mag ik ook nog eens mensen helpen als BML coach én als mens. Vanuit mezelf. En daarbij hoort de alledaagse chaos dat een gegeven is en tegelijkertijd is het mijn structuur.

Mijn compagnon – René – zegt wel eens, het is maar goed dat we hier geen 10 Harmetten hebben, want anders zou het hier alle kanten op stuiteren. We hebben beide namelijk ook een verschillende aanpak en dat is goed, want we hebben dagelijks zoveel verschillende mensen over de vloer. We kunnen die mensen wel allemaal klant 1, klant 2, cliënt 1, cliënt 2 gaan noemen, maar wat blijft er dan over van de mens? Als hier iemand komt met een schouderklacht dan kun je het wel heel feitelijk gaan benoemen, daar zit die structuur en dat bindweefsel zit sus of zo, of de houding op het werk is niet goed… maar de vraag die ik mezelf altijd stel: Hoe is die mens? Wat zit erachter die mens?

Er is geen één enkele waarheid, omdat ieder mens verschillend is in achtergrond, oorsprong en karakter. Laatst zat ik eens met iemand  voor Body & Mind Language, coaching vanuit lichaamstaal – en hij was net als mij een stuiterkanon. We kwamen ook op de vraag uit: Wat maakt het dat we in hokjes moeten denken? Wat maakt het dat ik een protocol moet volgen? Een mens is niet 12 keer hetzelfde en een klacht is nooit 12x hetzelfde, er zit altijd een mens achter, een persoonlijkheid…

Harmet van der meer, fysiotherapeut en BML coach

Harmet van der Meer – Cesar oefentherapeut – BML coach

Weer in beweging komen

Terug naar de chaos, want daar begon het mee. Chaos is uiteindelijk een brei van allerlei stukjes informatie en de kunst is om hier verbindingen te leggen. Ik noem het altijd een trechter waar die informatie doorheen gaat en dan komt het er vanzelf wel uit. Daar moet je op vertrouwen en dat is vaak datgene wat mensen niet doen of weten. Vaak krijg je een heel ander antwoord of oplossing dan wat je in eerste instantie had bedacht.

Dat heeft me geleerd om ook maar niet meer iets te bedenken, maar juist te blijven kijken. Te blijven kijken naar die mens, want daar gaat het hier tenslotte om. Je komt hierheen om iets te krijgen waarvan je weer in beweging wil komen. Dat stukje mag ik dan samen met je doen. Ik vertrouw daarbij volledig op mijn eigen intuïtie.

Sommige mensen komen hier en weten niet meer hoe ze verder komen. Hoe ze zichzelf weer in beweging krijgen. Dat gaat niet alleen over letterlijk bewegen of sporten, maar over vragen als;

Waarom en wat blokkeert er in mijn hoofd en lijf wat me ervan weerhoud om zelfs ook maar het kleinste dingetje te kunnen doen? Of hoe ga je om met een drukke en stressvolle periode?

Het kan zijn dat je net een rouwproces achter de rug hebt of je baan hebt verloren. Dat zijn per definitie zware tijden in je leven. Die komen en gaan. Daar heb je soms niet veel invloed op, maar je hebt wel invloed op hoe je er voor jezelf makkelijker mee om kan gaan.

Een taal die nooit liegt

De taal van het lichaam is een taal die nooit liegt. Je ziet het ook vaak bij de wisseling van de winter naar de lente, of van de zomer naar de herfst. Dan zijn in verhouding meer mensen ziek dan in het jaargetijde zelf, omdat het energetische veld van het lichaam transformeert. Dat is ook wat ik mensen mee wil geven tijdens mijn coaching. Door te leren transformeren.

Soms is dat ook gewoon door minder hooi op je vork te nemen op dat moment. Door gewoon iets aan de kant te gooien waar je alleen maar negatieve energie van krijgt, creëer je al meer rust en ruimte voor jezelf. Je neemt zo meer tijd voor jezelf of voor de belangrijkste dingen. Je kunt nu eenmaal niet alles tegelijkertijd doen.

De kern van het omgaan met chaos ligt in jezelf, net als de structuur die je erin kan vinden. Het gaat om vertrouwen op je eigen intuïtie en dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar het werkt wel. In deze veranderende wereld is het meer dan oké om je vraag eens bij mij neer te leggen. Twee weten altijd meer dan één en laat ik dan ook nog eens de persoon zijn die echt oog heeft voor jou.

Ik stuurt je niet naar een apotheek om medicijnen te halen, maar kijkt puur naar simpele dingen als uitdrukkingen van je eigen lichaam. Achteraf kun je denken: was het dan zo simpel? Vaak zijn de antwoorden ook simpel, maar kun je ze even niet meer zien dan mag je ook hulp vragen.

Herken je dit en wil je ook graag hulp? Neem hier even contact op voor een intake of advies