Jouw weg zonder pijnLeer je pijn beheersen in Virtual Reality. Speciaal ontwikkeld voor chronische pijn.

Zandstra & Van der Meer zet een nieuw innovatief instrument in bij het behandelen van chronische pijn. Het betreft een Virtueel programma welke je uitvoert met behulp van een zogenaamde VR-bril.
Het jonge bedrijf Reducept van Louis Zantema en Margryt Fennema heeft dit programma ontwikkeld.

1 op de 5 mensen

1 Op de 5 mensen in Nederland lijdt aan chronische pijn. In de praktijk is er sprake van chronische pijn wanneer de pijn langer dan 3 maanden aanwezig is. Naast pijnmedicatie wordt er ook pijneducatie gegeven. Bij pijneducatie wordt uitgelegd hoe pijn werkt in het zenuwstelsel en welke factoren pijn in stand kunnen houden. Daarbij helpt pijneducatie bij het onder controle krijgen van de pijn.

René Zandstra: “Ik ben in aanraking gekomen met Reducept via een patiënt van ons die via het MCL dit programma doorliep”. Naar aanleiding hiervan is contact gelegd met een van de oprichters van Reducept, Louis Zantema. “Ik was meteen enthousiast”.

Met de bril worden je hersenen eigenlijk een beetje voor de gek gehouden. Het zorgt ervoor dat je brein signalen uit je lichaam anders interpreteert. Vergelijk het maar met een spannende film: je weet dat het niet echt is maar je brein geeft een signaal waardoor je het toch als spannend ervaart.

Het programma

Het programma leidt je virtueel door het menselijke zenuwstelsel, beginnend bij de zenuwbanen, door het ruggenmerg naar het pijncentrum in je brein. De ‘reis’ wordt educatief ondersteund door een voice -over. Op deze manier leert men begrijpen wat pijn is en hoe deze pijn ‘reist’ door je lichaam.

Daarnaast ga je onderweg aan de slag om je pijn te ‘elimineren’, ofwel beter onder controle te krijgen. De resultaten zijn tot dusver erg positief bij mensen die dit programma gebruiken.
De bril zal niet bij elke chronisch pijn- patiënt worden ingezet, dit gebeurd alleen wanneer wij denken dat het van toegevoegde waarde is binnen de behandeling. Een sessie duurt ca 30 min en zal meerdere malen herhaald worden. In enkele gevallen kan het wenselijk zijn dat de patiënt de bril mee naar huis neemt om regelmatig te oefenen.

Wanneer:

Op vrijdag 31 januari om 19:00 uur geeft Reducept een informatieavond over het inzetten van VR bij chronische pijnklachten. Deelname aan deze lezing is kosteloos, wel dient u zich van te voren op te geven.

Aanmelden lezing VR bij chronische pijn