Echografie bij (sport) blessures

Doelgericht behandelen van blessures door een echografie

Iedereen kent de echografie wel van de beroemde zwangerschapsecho. Maar wist je dat we ook bij blessures een echografie kunnen maken? Zo kun je soms snel tot de kern van het probleem komen om zo gerichter te behandelen met bijvoorbeeld fysio– of oefentherapie.

Herken jij één van deze klachten?

 • Pijn na inspanning in een pees of spier
 • Bewegingsbeperking
 • Pijn bij beweging
 • Last van je spieren na een verrekking
 • Tintelingen in je handen of voeten
 • Pijn onder je voeten, vooral vlak na het opstaan

Dan kan onze fysiotherapeut met een echo de belangrijkste structuren in kaart brengen om zo te achterhalen of er afwijkingen, oorzaken voor je klacht te vinden zijn. Zo kunnen we snel inschatten welke behandeling de beste resultaten zal geven om jouw van je pijn af te helpen.

Wat is echografie precies?

Veel mensen komen natuurlijk voor een zwangerschapsecho. In feite is dit onderzoek niet anders, zei het dat we niet naar je buik kijken. Spieren, pezen, slijmbeurzen en gewrichtsbanden kunnen we op deze manier bekijken en controleren op problemen en afwijkingen.

Door middel van pijnloze geluidsgolven kan de fysiotherapeut met een apparaatje deze golven omzetten in beelden die je op het scherm terugziet. Zo ziet de fysio of weefsels verdikt zijn, er misschien scheurtjes zitten of dat er verkalking of vochtophoping in het weefsel zit.

Echografie is niet schadelijk en geheel pijnloos. Behalve de aanraking en de gel die we gebruiken om de geluidsgolven te geleiden, ga je er niets van voelen. Ook gaat het echo onderzoek via ons niet van je eigen risico af, maar valt het onder je aanvullende fysio behandelingen. En je hoeft er niet voor naar het ziekenhuis, je kunt gewoon bij ons in Franeker in de fysiopraktijk terecht.

Hoe verloopt het echo onderzoek

In de meeste gevallen kom je liggen of zitten op de behandeltafel. Dan wordt er een gel op je huid aangebracht. Dat is nodig voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Daarna wordt de kop van het apparaat, de transducer, zonder druk, pijnloos over de huid bewogen. Hierdoor wordt het beeld zichtbaar op het scherm. Om het hele gebied in kaart te brengen wordt er op verschillende plaatsen en en posities goed gekeken. Ook kan de therapeut je verzoeken om bepaalde houdingen of bewegingen te maken om zo het pijnpunt goed in beeld te krijgen.

Meestal kun je op het scherm meekijken en zal de therapeut je meteen vertellen wat er te zien is op de echo. Mocht het nodig zijn kan er overleg met de huisarts volgen voor een optimale behandeling waarmee je snel van je pijn af komt.

Voordelen van echografie

 • Het onderzoek is niet gevaarlijk
 • Het is pijnloos, je voelt er niets van
 • Het kan tijdens je pijnlijke beweging worden gedaan om exact vast te leggen wat er gebeurt
 • Je hoeft niet naar het ziekenhuis en bespaart je het eigen risico á 385 euro
 • De oorzaak van je klacht is met grotere zekerheid te bepalen
 • Daardoor kunnen we gerichter behandelen en ben je sneller van je blessure af
 • De fysiotherapeut kan direct doorverwijzen naar arts of specialist bij ernstigere problemen

Wil je weten waar jouw pijn of blessure door komt? Vraag advies of een echografie aan via het contactformulier.